Det colombianske kjøkkenet

shutterstock_285125237

Colombia er et land som går over mange klimatiske soner, det er stort og det er svært etnisk blandet. Dette betyr at også maten vil være svært variert, avhengig av hvor du befinner deg og hvem du spiser sammen med.

En populær rett er valluna, som er nesten som en slags snitsel. Den er laget av svinekjøtt og vendt i strøkavring før den stekes. Den stammer fra området nær Stillehavet og er utviklet av det afro-colombianske folket.

Det finnes også en mengde eksotiske frukter som spises med stor appetitt i Colombia. Pasjonsfrukt, lulo og oval pasjonsfrukt er noen av de mer ukjente formene, men det er også veldig utbredt med typer vi kjenner fra Norge. Blant annet er jordbær, mango og eple veldig populært.

Supper er også veldig populært i Colombia. Changua spises gjerne til frokost, og er en melkbasert suppe som gjerne spises med egg. Fra Boyacá finner vi en suppe som heter cuchuco. Den er laget av hvete, og er dermed veldig tykk. Det er vanlig å ha ribbekjøtt, bønner, poteter og erter i denne suppen.

Men colombianerne er et veldig kjøttetende folk, og de fleste kjøttypene kan lages i ekstremt mange varianter. Det er en av de virkelig gode sidene med å besøke et strot land som er etnisk blandet, for det gir oss veldig spennende mattradisjoner. De mest populære kjøttypene er kanskje okse og kylling. Dette kan serveres på et enormt antall måter.

En annen ting colombianerne er dyktige til, er å gi gode ting i glasset. Siden dette er et land med en veldig stor mengde eksotiske frukter finner vi mange riktig gode drinker. Refajo er en drink som er basert på øl eller rom, og er kanskje noe av det aller mest colombianske man kan ha i glasset. Tidligere var drinken chicha forbudt, men den har nå blitt lovlig. Det er en ekstremt sterk hjemmebrent som lages av urbefolkningen. Ofte lages den av mais, men det aller meste kan brukes.

Først og fremst er nok Colombia kjent for sin kaffe. Den har blitt spredd til hele verden, og det er ikke uten grunn. Den har nemlig en helt særegen og fyldig smak. Det er ikke uten grunn at mange av verdens mest kjente eksperter på kaffe foretrekker colombiansk kaffe.